
Już po długości przepisu widać, jak proste do przygotowania są te ciastka! Po upieczeniu i wystygnięciu są bardzo chrupiące. Radzę nie przechowywać ich w zamkniętym pudełku, ponieważ miękną, co ujmuje im uroku i smakowitości. Na pewno należą do zdrowych wypieków, dzięki którym dostarczymy dawkę zdrowych węglowodanów, odpowiednie dla wegan. Nie są przesadnie słodkie, doskonale nadają się do porannej kawy. Jeśli macie ochotę, można dać pół łyżki mniej cukru trzcinowego, zmielić go w młynku (lub po prostu kupić trzcinowy cukier puder) i gotowe ciastka posypać z wierzchu dodatkowo cukrem pudrem.
Z podanych składników wyszło mi 14 ciasteczek. Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 985kcal
Białko: 13,1g
Tłuszcze: 60,5g
Węglowodany: 105,5g
Z podanych składników wyszło mi 14 ciasteczek. Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 985kcal
Białko: 13,1g
Tłuszcze: 60,5g
Węglowodany: 105,5g
Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 70,36kcal
Białko: 0,95g
Tłuszcze: 4,3g
Węglowodany: 7,7g
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 łyżki bezglutenowej mąki (u mnie ryżowa)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- około 1/3-1/2 szklanki gorącej wody
- 2,5-3 łyżki cukru trzcinowego
Na początku należy w ciepłej wodzie rozpuścić cukier. Następnie do płynu dodać pokruszoną w dłoniach kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i mokrymi dłońmi ma blaszce formować ciasteczka. Piec w 180stopniach przez około 15 minut (do przypieczenia brzegów), następnie wysuszyć na kratce.
Smacznie ;))
cudowne ciasteczka, porywam kilka i lęce oglądać film! 🙂
Takie ciasteczka zawsze są mile widziane 🙂
Akurat miałam plan upiec coś z kaszy jaglanej jutro 😉
http://bsylwia.blogspot.com/
Nie mam w swojej kuchni cukru, miód może być? 🙂
I mąka gryczana da radę? ryżowa akurat mi się skończyła..:p
Mam dziś smaka na te ciacha! 😀
U mnie piekły się 45 min. w temp. 180 st.C na termoobiegu. Co zrobiłam nie tak? Swoją drogą wyszły bardzo smaczne.
Nie wiem dlaczego, wszystko zrobiłam wg przepisu, a ciasteczka wyszły miękkie i gumowate.
Ewewelka