
Ostatnio piję więcej soków i zblendowanych warzyw i owoców, dzięki temu odczuwam uczucie sytości, ale bez przejedzenia i ciężkiego brzucha. Taki sok jest idealny na drugie śniadanie.
Seler: 10dag bulwy selera ma tylko 7kcal! Wiedzieliście? Jest obecny w większości diet odchudzających. Zawiera dużo witaminy C.
Burak: dodałam go do mojej mieszanki, ponieważ kiedyś miałam problem z anemią, powinnam więc jeść dużo buraków, by jej zapobiegać, akurat dobrze się składa, bo je uwielbiam!
Jabłko: w moim soku działa trochę jak słodzik, równoważy specyficzny smak selera i pietruszki, dodatkowa to bomba witamin!
Pietruszka: zawarte w niej witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie
wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.
Seler: 10dag bulwy selera ma tylko 7kcal! Wiedzieliście? Jest obecny w większości diet odchudzających. Zawiera dużo witaminy C.
Burak: dodałam go do mojej mieszanki, ponieważ kiedyś miałam problem z anemią, powinnam więc jeść dużo buraków, by jej zapobiegać, akurat dobrze się składa, bo je uwielbiam!
Jabłko: w moim soku działa trochę jak słodzik, równoważy specyficzny smak selera i pietruszki, dodatkowa to bomba witamin!
Pietruszka: zawarte w niej witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie
wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.
Marchew: korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim
przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze, obniża
poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło
witamin i soli mineralnych.
Z podanych składników wyszły mi 3 spore szklanki soku, jednak to zależy w dużej mierze od wielkości i soczystości warzyw i owoców.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 spore buraki
- pietruszka
- 1/2 selera (korzeń)
- 3 jabłka
Wszystkie wymienione wyżej warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wycisnąć w sokowirówce, najlepiej pić od razu, bo z czasem ”uciekają” witaminy.
a mnie zachęca kolor ;D
jarmuż, seler naciowy, marchew, ewentualnie jabłko lub pomarańcza – to mój ostatni faworyt 🙂 Co do korzenia selera – planuję upiec chipsy selerowe. To dobra opcja?
Madzia
samo zdrowie 🙂 tylko jakoś do zmiksowanych warzy ciężko mi się przekonać 🙂
Skąd dane, ze bulwa selera ma 7 kcal? W internetach jest, ze 20-21 😛
Ile kalorii może mieć szklanka tego soku? Chciałabym wartość przynajmniej w przybliżeniu.
New Diet Taps into Innovative Idea to Help Dieters LOSE 23 Pounds within Only 21 Days!