
Placki z kaszy manny to idealna propozycja na szybkie śniadanie! Pyszne i bardzo sycące placki, które można zjeść z dowolnymi owocami. Do tej pory kasza manna kojarzyła mi się tylko z kolacjami szykowanymi przez moją mamę. Kiedy byłam mała to zawsze podawała ją ugotowaną na mleku, czasami z syropem malinowym. Z podanych składników wychodzi około 16 placków, a inspirację zaczerpnęłam z bloga agatagotuje.pl, jej przepis lekko zmodyfikowałam (cukier waniliowy zastąpiłam brązowym i zmniejszyłam ilość masła w przepisie), by placki były jeszcze bardziej lekkie i zdrowe.
Wartość kaloryczna wszystkich placków: 1100kcal
Białko: 43g
Tłuszcz: 33g
Węglowodany: 153g
Wartość kaloryczna jednego placka: 69kcal
Białko: 2,7g
Tłuszcz: 2g
Węglowodany: 9,6g
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 5 łyżeczek brązowego cukru
- 30g masła (roztopionego)
Placki z kaszy manny – przepis
- Kaszę mannę wsypać do miski, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do miski z mlekiem i kaszą dodać cukier, żółtka oraz roztopione masło, wszystko wymieszać mikserem.
- Łyżką dołożyć ubite białka i delikatnie wmieszać.
- Rozgrzać patelnię, placki upiec bez tłuszczu (jeśli nie masz dobrej jakości patelni, to dodaj trochę tłuszczu, np oleju kokosowego). Należy nakładać małe porcje ciasta i piec około 2-3 minuty z jednej strony.
- Podawać z owocami.
Łooo kurcze, świetne. Będę miał z czego wybierać. Dzięki 🙂