Domowe musli – przepis na zdrowe musli

Domowe musli – przepis na zdrowe musli

Przepis na przepyszne domowe musli. Dzięki podpieczeniu płatków owsianych z miodem oraz podprażeniu orzechów w piekarniku, musli jest naprawdę chrupiące! Najlepiej przechowywać je w szczelnym słoiku, tak spokojnie wytrzyma kilka tygodni. Jednak to musli ma jedną, dużą wadę – znika naprawdę szybko!

Składniki:

  • 250g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki miodu, czyli około 45g – najlepiej lejącego
  • Około 80g suszonych owoców: śliwki, morele, daktyle, żurawina
  • Około 100g orzechów: laskowe, włoskie, migdały
  • 2 pełne łyżki siemienia lnianego

Przepis na domowe musli krok po kroku

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać na nią płatki owsiane i równomiernie polać miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Prażyć przez około 10 minut – co mniej więcej 3 minuty należy płatki przemieszać, żeby równomiernie wszystkie pokryły się miodem. Po upływie 10 minut wyciągnąć z piekarnika i przesyłać do miski, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
  2. Na blachę wsypać orzechy – laskowe, włoskie, migdały i wstawić na około 3-4 minuty do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  3. Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki.
  4. W jednej misce umieścić wszystkie przygotowane wcześniej składniki, czyli płatki owsiane, orzechy oraz owoce, dosypać siemię lniane. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Tak przygotowane musli najlepiej przechowywać w słoiku.

Sprawdź inne przepisy na zdrowe śniadania:

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry