
Przepis na przepyszne domowe musli. Dzięki podpieczeniu płatków owsianych z miodem oraz podprażeniu orzechów w piekarniku, musli jest naprawdę chrupiące! Najlepiej przechowywać je w szczelnym słoiku, tak spokojnie wytrzyma kilka tygodni. Jednak to musli ma jedną, dużą wadę – znika naprawdę szybko!
Składniki:
- 250g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki miodu, czyli około 45g – najlepiej lejącego
- Około 80g suszonych owoców: śliwki, morele, daktyle, żurawina
- Około 100g orzechów: laskowe, włoskie, migdały
- 2 pełne łyżki siemienia lnianego
Przepis na domowe musli krok po kroku
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać na nią płatki owsiane i równomiernie polać miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Prażyć przez około 10 minut – co mniej więcej 3 minuty należy płatki przemieszać, żeby równomiernie wszystkie pokryły się miodem. Po upływie 10 minut wyciągnąć z piekarnika i przesyłać do miski, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
- Na blachę wsypać orzechy – laskowe, włoskie, migdały i wstawić na około 3-4 minuty do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki.
- W jednej misce umieścić wszystkie przygotowane wcześniej składniki, czyli płatki owsiane, orzechy oraz owoce, dosypać siemię lniane. Całość dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowane musli najlepiej przechowywać w słoiku.

Sprawdź inne przepisy na zdrowe śniadania: