DSC08923 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem
MOJE ULUBIONE,  NALEŚNIKI I PLACKI,  OBIAD,  WEGETARIAŃSKIE

Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem

Do zrobienia naleśnika zainspirował mnie restauracja Manekin. Jest moim numer jeden, jak nie chce mi się gotować, a chcę zjeść coś dobrego i nie wydać dużo pieniędzy. Zazwyczaj biorę tylko zupę borowikową w chlebie, choć wiem, że restauracja ta słynie z dużego wyboru naleśników, jednak po zjedzeniu zupy, nie ma już miejsca w żołądku na naleśnika! Jednak kiedyś zdecydowałam się na naleśnika wieloziarnistego z grillowanymi warzywami i camembertem. Tak mi zasmakował, że postanowiłam powtórzyć go w domu i oto efekt!
Przepis na 3 naleśniki.

DSC08923 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem

Do przygotowania trzech, dużych pełnoziarnistych naleśników będziemy potrzebować:

  •  1szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • opcjonalnie łyżka lub kilka łyżek wody (zależy to głównie od jakości naszej mąki pełnoziarnistej)

Najlepiej jest użyć do robienia naleśników największej patelni, jaką mamy w domu. Wtedy łatwiej będzie nam włożyć farsz do środka i zawinąć odpowiednio naleśniki.  Łączymy wszystkie składniki na ciasto i smażymy – ja użyłam patelni teflonowej, która nie wymaga użycia tłuszczu, jeśli jednak musicie, użyjcie dowolnego.

Farsz:

  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: papryka ostra w proszku, bazylia, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany
  • dodatkowo 180g sera camembert

Warzywa myjemy, cebulę obieramy, wszystko kroimy na plasterki, wrzucamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy. Najlepiej jest schować doprawione warzywa do lodówki na około pół godziny. Następnie grillujemy je na patelni grillowej lub w specjalnym opiekaczu. Tak przygotowane warzywa kładziemy na naleśnika, na nie kładziemy pokrojony ser camembert i zawijamy naleśnika w ”kopertkę”, następnie wkładamy go ponownie do naszego opiekacza, aż ser się rozpuści (u mnie około 5-8minut). Taki naleśnik najlepiej smakuje z sosem koperkowym lub czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego!

DSC08907 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem

 

DSC08919 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem

 

DSC08920 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem

 

DSC08922 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem
DSC08924 - Naleśnik pełnoziarnisty z grillowanymi warzywami i camembertem

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *