
Zdrowe babeczki, pełne owoców, z dodatkiem niewielkiej ilości miodu. Mi bardziej smakowały na drugi dzień, niż od razu po upieczeniu. Dobre do wzięcia na wynos na drugie śniadanie. Kiedyś piekłam już muffiny z ciecierzycy, ale z ogromną ilością bakalii i wtedy smak tego warzywa strączkowego był jeszcze mniej wyczuwalny. Tym razem da się rozpoznać, że babeczki nie są z mąki, ale naprawdę robią wrażenie i smakują równie dobrze! Tego po prostu trzeba spróbować!
Z podanych składników wyszło mi 12 muffinów.
Wartość kaloryczna wszystkich babeczek: 1005kcal
Białko: 41g
Tłuszcz: 126g
Węglowodany: 41g
Wartość kaloryczna jednej babeczki: 84kcal
Białko: 3,4g
Tłuszcz: 10,5g
Węglowodany: 3,4g
Składniki:
- 250g ugotowanej ciecierzycy (lub tyle samo ciecierzycy z puszki)
- 3jajka
- 1 banan
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2-3/4 szklanki malin (lub opcjonalnie innych owoców)
Ciecierzycę odsączyć, jeśli jest z puszki, to należy ją dokładnie przepłukać. Wszystkie składniki oprócz malin zmiksować na jednolitą masę, następnie delikatnie łyżką wmieszać do niej maliny i nakładać do papilotek. Piec około 15 minut w 150 stopniach, a następnie zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec następne 10 minut.
idealne, pożywne, smaczne!
ile to będzie mniej więcej gram suchej ciecierzycy?
Uwielbiam Muffinki, a tu jeszcze zdrowy przepis!
eh tragedia na tym blogu ;/ nie dosc ze autorka nie odpowiada na komentarze to jeszcze zero postow ;/