
Szare kluski „chodziły za mną” już długo! Nareszcie się udało. Okazało się, że przygotowanie wcale nie jest czasochłonne i co więcej, jest naprawdę proste. Równie dobrze smakują kolejnego dnia, odgrzane na patelni. Przepis na około 3 porcje.
Składniki:
- 750g ziemniaków po obraniu, czyli około 1kg ziemniaków przed obraniem
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jajko rozmiar L
- Płaska łyżeczka soli
- 130g wędzonej piersi z kurczaka
- Jedna cebula, czyli około 120g
- 1 łyżka oleju
Przepis na szare kluski krok po kroku
- Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, a przy pomocy bawełnianej ściereczki lub woreczka odciskamy z nich wodę. Odsączone ziemniaki nie powinny być całkowicie suche, ale ten etap trzeba wykonać dokładnie, żeby ciasto nie było zbyt lejące. Wody po ziemniakach nie wylewamy, a odstawiamy na 15-20 minut.
- Wodę po odcedzeniu ziemniaków delikatnie zlewamy – na dnie powinna osadzić się skrobia, którą należy w całości dodać do startych ziemniaków.
- Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a następnie całość mieszamy.
- W dużym garnku do wrzenia doprowadzamy lekko osoloną wodę. Małymi porcjami za pomocą łyżki do gotującej się wody dodajemy masę ziemniaczaną. Po około 4 minutach należy je delikatnie przemieszać, ponieważ lubią się przykleić do dna garnka. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze około 8 minut, po upływie tego czasu wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Wszystkie czynności powtarzamy, aż do wykorzystanie ciasta.
- Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju, a następnie cebulę i podsmażamy. W tym czasie kroimy także w kostkę pierś z kurczaka, którą dorzucamy do smażącej się cebuli. Całość powinna razem spędzić na patelni około 10 minut.
- Ugotowane kluski podajemy z okrasą.

Zobacz także inne przepisy na pyszny obiad: