
Kasza jaglana jest obecnie najpopularniejszą z kasz. Nazywana jest królową kasz i bez wątpienia należy ją włączyć do codziennej diety. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i przygotowywania słodkich ciast oraz ciasteczek. Kilka faktów na temat kaszy jaglanej:
💛W 100 gramach kaszy jaglanej jest około 378kcal,
💛Pomaga odkwasić organizm, ponieważ jest zasadotwórcza. Polecana jest przy niektórych zaburzeniach układu pokarmowego, np. przy zgadze.
💛Jest lekkostrawna i niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny – 71 (ugotowana kasza jaglana), dlatego nie powinny jej spożywać osoby borykające się z dużymi wahaniami glukozy.
💛Przed ugotowaniem kaszy jaglanej należy ją opłukać wodą 2-3 razy, dzięki czemu pozbędziemy się gorzkiego smaku, który czasami po ugotowaniu może występować.
💛Kasza jaglana nie zawiera glutenu.
💛Można ją zmielić w młynku do kawy i samodzielnie w domu przygotować mąkę jaglaną.
Składniki:
- 350g ugotowanej kaszy jaglanej
- 150g wiórków kokosowych
- 2 żółtka
- 90g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- Na jedną szklankę kaszy jaglanej omierzamy 2,5 szklanki wody, dodajemy sól i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kaszę wystudzić, dodać do niej wiórki kokosowe, żółtka oraz sól.
- Zagnieść jednolite ciasto.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na utworzone z ciasta kulki.
- Piec w 180 stopniach około 20 – 25 minut.
Jeden komentarz do “Kokosanki z kaszą jaglaną”