
Od czasu do czasu w mojej lodówce zostają już tylko resztki, a ponieważ próbuję żyć w zgodzie z ideą „zero waste” to często staram się wyczarować z tych resztek coś dobrego. Wystarczy do kaszy jaglanej, która zawsze znajduje się w czeluściach moich kuchennych zakamarków, trochę warzyw, porządnie przyprawić i voila! Zdrowe, wegetariańskie i co ważne, naprawdę smaczne tanie gotowe. Wypróbuj przepis na kaszę jaglaną z warzywami.
Kasza jaglana z warzywami – przepis
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- jedna marchewka
- jedna cukinia
- jedna papryka
- jedna czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany, kurkuma
Warzywa umyć i pokroić na drobną kostkę, cukinię można pokroić trochę grubiej, bo najszybciej się usmaży i puści najwięcej wody. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie warzywa razem. Kaszę jaglaną przepłukać 2-3 razy ciepłą wodą, dzięki czemu usuniemy smak goryczki. Następnie zalać kaszę około 2-2,5 szklankami wody, wodę posolić. Kaszę gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Po ugotowaniu przełożyć kaszę do usmażonych warzyw, dodać przyprawy oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Kasza jaglana z warzywami gotowa!
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Niekoniecznie obiadowe!
- Kokosanki z kaszy jaglanej
- Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i jajek
- Placki z kaszy jaglanej z prażonymi jabłkami i migdałami