
Już jakiś czas temu kupiłam masło migdałowe z myślą, że stworzę jakieś super ciastka. Czas leciał, a ja nie miałam na nie pomysłu. Początkowo chciałam zrobić potrójnie migdałowe ciasteczka (z masłem migdałowym, mąką migdałową i mlekiem migdałowym), ale w końcu postawiłam na mąkę orkiszową. Pomimo tego, że nie dodałam do nich tłuszczu wyszły bardzo chrupiące, trochę twarde i mocno migdałowe.
Najlepiej jest samemu zrobić masło migdałowe lub kupić takie, które w składzie ma tylko zmielone migdały, a więc 100g masła migdałowego będzie mieć wtedy tyle samo kalorii i BTW, ile mają migdały.
Z podanych składników wychodzi około 16-20 ciasteczek.
Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 75kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcz: 2,9g
Węglowodany: 9,8g
Kilka faktów na temat migdałów:
💛100g migdałów ma 572kcal, B 20g, T 52g, W 20,5g
💛Mają bardzo niski indeks glikemiczny- 15
💛Mają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi biorą udział w prawidłowej pracy układu krwionośnego oraz poprawiają wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci
💛Jeśli wolicie migdały bez skórki- zalejcie je wodą i zostawcie na parę godzin, a najlepiej na noc. Po tym czasie bardzo łatwo będziecie mogli usunąć skórkę
Składniki:
- 100g masła migdałowego
- 90g cukru trzcinowego
- 50g płatów owsianych
- 40ml mleka migdałowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- opcjonalnie słupki migdałów do posypania