
Jesteście na diecie, zapraszacie znajomych do siebie i nie chcecie całą noc patrzeć na miski z niezdrowymi przekąskami? To idealna propozycja dla Was! Gwarantuję, że takie domowe nachosy posmakują nawet osobom, które nie odżywiają się zdrowo i nie zwracają uwagi na to, co jedzą. Pasują do guacamole lub do sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, można też się pokusić o przygotowanie dipu z ogórków kiszonych i jogurtu, jest pyszny!
Z podanych składników wychodzi 5-6 blach nachosów, w zależności jak grubo rozwałkujecie ciasto.
Wartość kaloryczna nachosów z jednej blachy, czyli około 45 sztuk: 292kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcz: 9,7g
Węglowodany: 45g
Domowe nachosy – przepis krok po kroku
Składniki:
- 180g mąki kukurydzianej
- 180g mąki orkiszowej (u mnie typ 450, ale oczywiście można użyć pełnoziarnistej)
- 4 łyżki oleju
- Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na około godzinę, a następnie dzielimy je na dwie mniejsze porcje i rozwałkowujemy do grubości około jednego milimetra, lekko podsypując mąką kukurydzianą.
2. Kroimy na małe trójkąty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.
Sprawdź jeszcze inne propozycje na dietetyczne przekąski na imprezę:
💃Koreczki z pomidorkami, bazylią i tortillą zapiekaną z mozzarellą
Przekaska idealna dla mnie 🙂
Mniam, prawdziwa pyszność ;D