Faworki z piekarnika, czyli pieczone chrusty

Faworki z piekarnika, czyli pieczone chrusty

Te faworki z piekarnika są po prostu genialne – chrupiące, z klasycznymi „bąblami” w cieście i łatwe w przygotowaniu. Ciężko się jest powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkich na raz! W smaku są dosyć zbliżone do tych klasycznych, smażonych na głębokim tłuszczu i w pełni spełniają moją potrzebę zjedzenia faworków w Tłusty Czwartek. Z podanych składników wychodzi około 40-45 faworków (2 blachy).

Wartość kaloryczna faworków z piekarnika to około: 1208 kcal

Białko: 29,23g

Tłuszcz: 41,23g

Węglowodany: 176,26g

W obliczaniu wartości kalorycznej i BTW nie wzięłam pod uwagę cukru pudru użytego do posypania faworków, ponieważ jego ilość zależy od waszych upodobań.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego (około 60g)
  • 35g masła
  • 2 żółtka z jajek L
  • łyżka cukru pudru – około 20g
  • Szczypta soli
  • Cukier puder (do posypania faworków)

Faworki z piekarnika krok po kroku

  1. Do miski przesiać mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodać jogurt naturalny, zimne masło, jajka oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto – najlepiej wyrabiać jak najkrócej, aż do momentu kiedy nie będą już widoczne grudki masła.
Faworki z piekarnika - zagniecione ciasto na pieczone chrusty

2. Stolnicę lub blat podsypać dosyć obficie mąką. Ciasta nie odstawiamy do lodówki, od razu bierzemy się za wałkowanie – musi być rozwałkowane jak najcieniej. Następnie przy pomocy noża lub „kółka do krojenia pizzy” dzielimy rozwałkowany placek na plastry, a następnie na prostokąty. Na środku każdego prostokąta robimy około 3cm nacięcie. Oczywiście nasze faworki nie muszą być równe.

Faworki z piekarnika - rozwałkowane ciasto na pieczone chrusty

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni do nagrzania, a w tym czasie każdy z prostokątów zawijamy, jak klasyczne faworki. Układamy w odstępach od siebie na blaszce.

4. Faworki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Należy uważać, bo szybko się przypiekają i czasami o przypaleniu decyduje jedna minuta.

5. Na koniec całość posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Faworki z piekarnika - pieczone chrusty posypane cukrem pudrem

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na dietetyczne słodkości to koniecznie sprawdź na moim blogu kategorię „FIT SŁODKOŚCI”. Znajdziesz tam wiele przepisów i inspiracji na zdrowe ciasta, ciasteczka i domowe desery.

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry