Jakiś czas temu przeglądałam fora internetowe i natrafiłam na
dziewczynę ,która opisywała pomysł na takie paszteciki. Chodziły za mną ,aż w końcu postanowiłam zrobić. Jestem jak najbardziej zadowolona! Po wyjęciu składników okazało się,że nie mam żółtego sera ,więc dodałam camembert 13% tłuszczu starty na tartce ,który idealnie się sprawdził!
To chyba nawet lepsza wersja, bo dodałam go dużo mniej niż dodałabym pełnotłustego sera żółtego, a efekt był podobny! Z podanych proporcji wychodzi 9 pasztecików, chociaż sporo ciasta musiałam wyrzucić, ponieważ podczas wałkowania nakładania farszu ciasto musi mieć idealny kształt prostokąta. Niestety nie odliczałam z wartości kalorycznej tego wyrzuconego ciasta.
Na ciasto :
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 20 g drożdży
- troszkę mleka do rozpuszczenia drożdży
- sól
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego do rozpuszczonych drożdży
- białko do posmarowania pasztecików
Na nadzienie :
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 300 g pieczarek
- 4 plasterki chudej szynki
- 1/3 startego sera camembert 13 % tłuszczu
- zioła prowansalskie
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dodajemy trochę wody żeby się połączyło i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je na drobnej tartce. Dusimy na teflonie bez tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich.
Dość cienko wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką ,oczywiście też pełnoziarnistą , nadajemy kształt prostokąta, odcinając zbędne kawałki ciasta.
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy pokrojoną w plasterki szynkę.
Na to nakładamy uduszone pieczarki ( już ostudzone)
Posypujemy startym serem.
Delikatnie zawijamy w rulon.
Kroimy nadając kształt pasztecików. Do tego przyda się ostry nóż, bo paszteciki mogą się rozwalać.
Paszteciki smarujemy białkiem z wierzchu i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Wartość kaloryczna całego ciasta : 600 kcal
Białko : 50 g
Tłuszcze : 12 g
Węglowodany : 85 g
Wartość kaloryczna jednego pasztecika : 66,7 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze : 1,3 g
Węglowodany : 9,4 g
Wyglądają mega! Muszę spróbować 🙂
Wow, ale jesteś twórcza kulinarnie! Nie można nadążyć z czytaniem 🙂 Fajne przepisy jak zawsze! 🙂
jakim białkiem smarować paszteciki?
białkiem jaja
świetny pomysł ja zawsze robiłam pizzę ale ciekawe czy ci to uda zrulować bo zawsze daje dużo składników 😀