Uncategorized

Frytki z selera

Rate this post

Wyszły naprawdę dobre! Posmakowały nawet mojemu tacie ,który wręcz nienawidzi selera i skomentował ‘ od dzisiaj nie jemy frytek z ziemniaków, jemy seler ‘ 🙂 Są trochę czasochłonne, bo marynowałam je po przyprawieniu w lodówce aż 3 godziny żeby zminimalizować charakterystyczny smak tego warzywa! Czy warto ? Pewnie ,że warto! 

Potrzeba :

  • 1 seler
  • 3/4 łyżki oliwy (0,75 łyżki)
  • przyprawy : papryka słodka, papryka ostra , pieprz cayenne, sól czosnkowa ,czosnek granulowany, cebula granulowana

 Seler omyjemy i obieramy. Kroimy go na kształt frytek.

 Frytki wkładamy do woreczka foliowego ,do którego wlewamy oliwę. Podrzucamy, mieszamy ,uderzamy aż się cała rozprowadzi 🙂

 Potem przekładamy frytki do pojemnika i porządnie podprawiamy ulubionymi przyprawami, pojemnik zamykamy i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po odpoczęciu układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do 190 stopni na 40 minut. Po 25 – 30 minutach możemy włączyć termoobieg ,wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące!

Wartość kaloryczna : 132 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 11 g
Węglowodany : 9 g

Super smakują z  TYM SOSEM.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *