Razowy makaron z makrelą wędzoną i porem

Razowy makaron z makrelą wędzoną i porem
Danie robiła pierwszy raz. Przepis pochodzi ze strony www.vitalia.pl ,został dodany przez jedną z użytkowniczek tej strony. Kiedy będę go robić następny raz na pewno dodam więcej makreli ,bo co dziwne smażona jest pycha,a tego się nie spodziewałam ! 🙂 Jak wiadomo, makaron w rozsądnych ilościach wcale nie tuczy, ale należy raczej wybierać te z twardej pszenicy durum lub razowy. Zasada zdrowego przygotowania makaronu mówi, żeby gotować go al dente,a po ugotowaniu polać zimną wodą, by zmyć zbędną, wygotowaną skrobię, dzięki temu makaron obniża swój indeks glikemiczny i powoduje niższy wzrost poziomu cukru we krwi. Podaję przepis dla jednej osoby.

Składniki:

  • szklanka makaronu pełnoziarnistego penne, czyli około 50-60 g
  • 50-60 g wędzonej makreli
  • 1/2 jasnej części małego pora
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży szpinak
  • sól, pieprz
  • łyżka wody z gotowania makaronu

Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, zostawić łyżkę wody z makaronu. Resztę wylać, a makaron polać zimną wodą.

Jeśli na opakowaniu nie ma czasu gotowania makaronu al dente, gotujcie go 2-3 minuty krócej niż powinno się gotować.

Por pokroić w plasterki. Obrać czosnek i zetrzeć na tartce lub posiekać.

Na patelni teflonowej podsmażyć najpierw por, potem dorzucić czosnek, a na końcu wrzucić rozdrobnioną wędzoną makrelę, przemieszać i chwilę jeszcze podsmażyć, dodać jogurt, łyżkę zostawionej wody  z makaronu i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą ,chociaż makrela sama w sobie jest słona, a jak wiadomo na diecie lepiej soli unikać. Na końcu wrzucić makaron i chwilę podsmażyć.

Dokładnie umyć świeży szpinak i rozłożyć na talerzu, na to ułożyć makaron.

Wartość kaloryczna : 349 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 42 g

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry