CIASTECZKA,  FIT SŁODKOŚCI

Sojowe ciasteczka z migdałami, słonecznikiem i suszonymi owocami bez cukru i mąki

 Ciasteczka wyszły bardzo specyficzne w smaku, dzięki użytym składnikom nie musiałam dodawać ani cukru, ani mąki. Wszystko się idealnie skleiło, a dzięki suszonym owocom i naturalnie występujących w nich cukrom, ciasteczka są słodkie.

Składniki:

  • 100 g namoczonych nasion soi (u mnie Sante)
  • łyżka prażonych płatków migdałowych
  • łyżka prażonego słonecznika
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g żurawiny
  • 30 g suszonych śliwek
  • jajko

Soję należy dzień wcześniej namoczyć, kolejnego dnia ugotować w bardzo
lekko osolonej wodzie. Potem należny zmiksować soję na gładką masę,
najlepiej zrobić to blenderem, ale ważne, żeby nie pozostały żadne
grudki. Do zmiksowanej soi dodać całe jajko, pokrojone w drobniejsze kawałki suszone owoce oraz podprażone na suchej patelni pestki słonecznika i migdały, dokładnie zagnieść
masę i ostawić na przynajmniej 10 minut, by otręby mogły napęcznieć.
Potem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układać kulki
uformowane z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec w 170 stopniach z
termoobiegiem około 15-18 minut.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *