tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze
więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo
witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć
obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W
kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej
największe skarby to wapń, magnez, potas.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-lecznicze-kapusty-na-anemie-obrzeki-niska-odpornosc-slabe-_33947.html
tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze
więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo
witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć
obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W
kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej
największe skarby to wapń, magnez, potas.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-lecznicze-kapusty-na-anemie-obrzeki-niska-odpornosc-slabe-_33947.html
Szybka obiadowa surówka, smaczna i pełna witamin. Warto przygotować trochę wcześniej, by kapusta mogła lekko zmięknąć. Dobrze jest przeanalizować skład kukurydzy w puszce i wybrać taką bez dodatku cukru podczas konserwowania. Z podanych składników wychodzi duża miska surówki 🙂
Kapusta czerwona ma dużą zawartość antocjanów – barwników odpowiedzialnych za charakterystyczną
barwę tej odmiany. Antocjany należą do grupy związków zwanych
bioflawonoidami, wykazujących działanie przeciwutleniające. Wraz z
witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają one ryzyko powstawania
zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów. Podobne przeciwnowotworowe
działanie wykazują indole – substancje, które niedawno zostały odkryte
przez naukowców w większości roślin krzyżowych, a więc również w
kapuście.
tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze
więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo
witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć
obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W
kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej
największe skarby to wapń, magnez, potas.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-lecznicze-kapusty-na-anemie-obrzeki-niska-odpornosc-slabe-_33947.html
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 puszka kukurydzy konserwowej bez dodatku cukru
- łyżka oliwy
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- koperek
- sól, pieprz
Kapustę posiekać ostrym nożem na cienkie paseczki i wrzucić do miski, kukurydzę odcedzić i dorzucić do kapusty, dodać drobno posiekany koperek, sól, pieprz, oliwę i jogurt naturalny, wszystko odstawić na przynajmniej godzinę, by się przegryzło.