Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z gruszkami w cynamonie

Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z gruszkami w cynamonie
Kolejny pyszny omlet, na pewno wykonam go raz jeszcze. Idealny na jesienne śniadanie, choć póki co pogoda nas rozpieszcza 🙂 Można użyć mąki pełnoziarnistej pszennej, orkiszowej lub żytniej. Gruszki można równie dobrze zastąpić jabłkami. Podaję przepis na jedną porcję.

Gruszki mają wiele wartości odżywczych. Uważa się, że poprawiają pracę mózgu i tarczycy, zawierają jod i bor. Gruszki zapobiegają ucieczce wapnia z kości, właśnie dlatego nadają się do spożywania prze ludzi cierpiących na osteoporozę. Jedzenie gruszek może ochronić nas przed nadciśnieniem i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Ponadto usprawniają pracę jelit, są więc polecane osobą borykającym się z zaparciami.

Składniki:

  • 2 jajka klasy M (najlepiej wiejskie)
  • 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mleka
  • 2 dojrzałe gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do żółtek dodać mleko, cukier, zmiksować, potem dodać mąkę, i stopniowo dodawać białko miksując na najmniejszych obrotach miksera. Tak przygotowaną masę pozostawić na parę minut, w tym czasie obrać gruszki, pokroić i posypać cynamonem, poddusić je na suchej patelni teflonowej lub innej nieprzywierającej. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać ciasto i przykryć pokrywką, smażyć parę minut na średnim ogniu, potem przy pomocy łopatki odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, nałożyć podduszone gruszki i złożyć na pół, opcjonalnie można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

 

 

 

Feel Eat

5 myśli w temacie “Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z gruszkami w cynamonie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry