Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca

Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca

Sałatki są niezawodne. Lekkie, zdrowe, dietetyczne (jeśli sos nie zawiera pół szklanki oleju) i niskowęglowodanowe (jeśli sałatka jest bez ryżu, ziemniaków czy makaronu). Szybkie, odpowiednie do wzięcia na wynos o ile posiadamy pewne, nieprzeciekające pudełko na lunch. Gorąco polecam!

Wartość kaloryczna sałatki bez sosu: 178kcal
Białko: 15,4g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 10g

Wartość kaloryczna sałatki z sosem: 271kcal
Białko: 15,5g
Tłuszcze: 15,75g
Węglowodany: 18,7

Składniki:

  • garść mieszanki sałat
  • 7-10 pomidorków cherry
  • 1/5 awokado
  • 1/6 czerwonej cebuli średniej wielkości
  • 50g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • sos z TEGO przepisu (składniki: 1 łyżka octu winnego,1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, 1 płaska łyżka miodu, szczypta soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu, opcjonalnie 1/2 ząbka czosnku)

Sałatę wyłożyć na talerz, pomidorki pokroić na połówki i rozłożyć na sałacie. Mozzarellę i cebulę pokroić w plastry, orzechy piniowe posiekać, awokado pokroić w półplastry wszystko ułożyć na sałacie. Przygotować sos według przepisu i polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

 

 

Feel Eat

4 myśli w temacie “Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry