Może kulinarni laicy nie uwierzą, ale przygotowanie naleśników jest naprawdę dziecinnie proste. Kilka składników, które zazwyczaj zawsze znajdują się w kuchni, mikser i gotowe. W połączeniu z serem camembert i grillowanymi warzywami smakują naprawdę wybornie. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie, obiecuję!
Do przygotowania trzech, dużych pełnoziarnistych naleśników będziemy potrzebować:
- 1szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- opcjonalnie łyżka lub kilka łyżek wody (zależy to głównie od jakości naszej mąki pełnoziarnistej)
Najlepiej jest użyć do robienia naleśników największej patelni, jaką mamy w domu. Wtedy łatwiej będzie nam włożyć farsz do środka i zawinąć odpowiednio naleśniki. Łączymy wszystkie składniki na ciasto i smażymy – ja użyłam patelni teflonowej, która nie wymaga użycia tłuszczu, jeśli jednak musicie, użyjcie dowolnego.
Farsz:
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: papryka ostra w proszku, bazylia, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany
- dodatkowo 180g sera camembert
Warzywa myjemy, cebulę obieramy, wszystko kroimy na plasterki, wrzucamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy. Najlepiej jest schować doprawione warzywa do lodówki na około pół godziny. Następnie grillujemy je na patelni grillowej lub w opiekaczu. Tak przygotowane warzywa kładziemy na naleśnika, na nie kładziemy pokrojony ser camembert i zawijamy naleśnika w ”kopertkę”, następnie wkładamy go ponownie do naszego opiekacza, aż ser się rozpuści (u mnie około 5-8minut). Jeśli nie posiadacie opiekacza, można je po prostu zapiec w piekarniku. Taki naleśnik najlepiej smakuje z sosem koperkowym lub czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego!
Wygląda smacznie, tak też pewnie smakuje 🙂
Wygląda apetycznie! 🙂
Koniecznie zrobie takie gdy zabraknie mi miesa do obiadu 😉