Orkiszowe ciastka z masłem migdałowym

Orkiszowe ciastka z masłem migdałowym

Już jakiś czas temu kupiłam masło migdałowe z myślą, że stworzę jakieś super ciastka. Czas leciał, a ja nie miałam na nie pomysłu. Początkowo chciałam zrobić potrójnie migdałowe ciasteczka (z masłem migdałowym, mąką migdałową i mlekiem migdałowym), ale w końcu postawiłam na mąkę orkiszową. Pomimo tego, że nie dodałam do nich tłuszczu wyszły bardzo chrupiące, trochę twarde i mocno migdałowe.
Najlepiej jest samemu zrobić masło migdałowe lub kupić takie, które w składzie ma tylko zmielone migdały, a więc 100g masła migdałowego będzie mieć wtedy tyle samo kalorii i BTW, ile mają migdały.
Z podanych składników wychodzi około 16-20 ciasteczek.

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 75kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcz: 2,9g
Węglowodany: 9,8g


Kilka faktów na temat migdałów: 
💛100g migdałów ma 572kcal, B 20g, T 52g, W 20,5g
💛Mają bardzo niski indeks glikemiczny- 15
💛Mają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi biorą udział w prawidłowej pracy układu krwionośnego oraz poprawiają wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci
💛Jeśli wolicie migdały bez skórki- zalejcie je wodą i zostawcie na parę godzin, a najlepiej na noc. Po tym czasie bardzo łatwo będziecie mogli usunąć skórkę

Składniki:

  • 100g masła migdałowego
  • 90g cukru trzcinowego
  • 50g płatów owsianych
  • 40ml mleka migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słupki migdałów do posypania
Przygotowanie jest bardzo proste, należy po prostu zagnieść ze sobą wszystkie składniki. Ciasto będzie zwarte i łatwo uda Wam się formować kulki. Następnie nasze ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika posypcie ciastka słupkami migdałów.

 

 

 

 

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry