
Zrobiłam pierwszy raz i smak mi odpowiada, tylko konsystencja nie za bardzo 🙂 Nie dodałam pomidorów, następnym razem dodam i porównam. Guacamole to nie tylko pasta do kanapek, idealna do warzyw lub grillowanego mięsa czy ryb. Moje nie jest zrobione w tradycyjny, meksykański sposób. Jest jeden warunek – awokado musi być dojrzałe! Wypróbujcie 🙂
Składniki:
- jedno awokado
- mała łyżka soku z limonki lub cytryny
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- sól, pieprz
- papryczka chilli (opcjonalnie)
Guacamole krok po kroku
Pastę można przygotować dużo wcześniej przed podaniem i włożyć w nią pestkę ,wtedy nie ściemnieje.
Obieramy awokado, wyjmujemy środek łyżką, pestkę zostawiamy. Awokado można zmiażdżyć widelcem lub po prostu zmiksować blenderem. Dodać sok z limonki lub cytryny pilnując, żeby nie wpadła pestka.
Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek lekko posolić. Wszystko dodać do awokado i dokładnie wymieszać, dodać pieprz i jeszcze trochę soli.
Wartość kaloryczna całej pasty: 349 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 29,5 g
Węglowodany: 23,7 g
Jeszcze nie robiłam quacamole 🙂 Musze to zmienić
To może być dobre, ale moim zdaniem awokado najlepiej smakuje takie jakie nam natura dała. Albo z masłem orzechowym 😀