Uncategorized

Guacamole bez pomidorów – meksykańska pasta z awokado!

Rate this post
Zrobiłam pierwszy raz i smak mi odpowiada, tylko konsystencja nie za bardzo 🙂 Nie dodałam pomidorów, następnym razem dodam i porównam.  Guacamole to nie tylko pasta do kanapek, idealna do warzyw lub grillowanego mięsa czy ryb. Moje nie jest zrobione w tradycyjny, meksykański sposób. Jest jeden warunek – awokado musi być dojrzałe! Wypróbujcie 🙂



Składniki:

  • jedno awokado
  • mała łyżka soku z limonki lub cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

Pastę można przygotować dużo wcześniej przed podaniem i włożyć w nią pestkę ,wtedy nie ściemnieje.

 Obieramy awokado, wyjmujemy środek łyżką, pestkę zostawiamy. Awokado można zmiażdżyć widelcem lub po prostu zmiksować blenderem. Dodać sok z limonki lub cytryny pilnując, żeby nie wpadła pestka.

 Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek lekko posolić. Wszystko dodać do awokado i dokładnie wymieszać, dodać pieprz i jeszcze trochę soli.

Wartość kaloryczna całej pasty: 349 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 29,5 g
Węglowodany: 23,7 g

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *