
Od jakiegoś czasu odkrywam i testuję awokado. Ten omlet jest właśnie efektem jednego z moich doświadczeń. Bardzo smaczny i sycący, idealny na dietę niskowęglowodanową. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a przygotowuje się go naprawdę szybko, oczywiście najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu na ciepło. Składniki podałam na jedną porcję.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- łyżeczka tłuszczu, np oliwy z oliwek
- 1/4 awokado
- 1/2 pomidora (czerwonego lub żółtego)
- 20g sera feta
- sól, pieprz, świeże zioła – bazylia, oregano
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
Jajka rozbić do miseczki, posolić, popieprzyć, wkroić pokrojone świeże zioła prowansalskie, dodać 2 łyżki mleka i dokładnie roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać masę jajeczną, ustawić mały ogień i smażyć pod przykryciem przez parę minut, potem przerzucić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora, pokrojone awokado i pokruszoną fetę. Opcjonalnie na omlet lub do jego środka można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smacznego!
pysznie i kolorowo tak letnio 🙂
moje 3 podejścia do awokado marne, może poświęcę jeszcze 4, zobaczymy 😀
twój omlet wygląda apetycznie, z tym serem feta mm 🙂
Szkoda ze tak późno odkryłaś awokado bo jest naprawdę pyszne 😊 ja najbardziej lubię na kanapce w formie pasty, awokado, pomidor, cebula, sok z cytryny, sól i opcjonalne czosnek. No pycha po prostu, spróbuj 😊
wcześniej robiłam tylko guacamole, Twojej pasty jak najbardziej spróbuję, dziękuję 🙂
New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters LOSE 15 Pounds within Just 21 Days!