DLA SPORTOWCÓW,  NALEŚNIKI I PLACKI,  ŚNIADANIE,  Uncategorized,  WEGETARIAŃSKIE

Omlet z awokado i fetą

Rate this post
Od jakiegoś czasu odkrywam i testuję awokado. Ten omlet jest właśnie efektem jednego z moich doświadczeń. Bardzo smaczny i sycący, idealny na dietę niskowęglowodanową. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a przygotowuje się go naprawdę szybko, oczywiście najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu na ciepło.  Składniki podałam na jedną porcję.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • łyżeczka tłuszczu, np oliwy z oliwek
  • 1/4 awokado
  • 1/2 pomidora (czerwonego lub żółtego)
  • 20g sera feta
  • sól, pieprz, świeże zioła – bazylia, oregano
  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)

Jajka rozbić do miseczki, posolić, popieprzyć, wkroić pokrojone świeże zioła prowansalskie, dodać 2 łyżki mleka i dokładnie roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać masę jajeczną, ustawić mały ogień i smażyć pod przykryciem przez parę minut, potem przerzucić na drugą stronę przy pomocy łopatki i smażyć już bez pokrywki. Omlet wyłożyć na talerz, ułożyć na nim pomidora, pokrojone awokado i pokruszoną fetę. Opcjonalnie na omlet lub do jego środka można dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *