DIETETYCZNY FAST FOOD,  IMPREZOWE,  NA WYNOS,  PIZZA

Domowa pełnoziarnista pizza wiejska, pyszna!

5 (100%) 1 vote
Ta pizza zostanie moim faworytem! Rzadko decyduję się na przygotowanie pizzy innej niż ser, szynka, pieczarki,bo boję się, że nie przypadnie mi do gustu. Ostatnio kupiłam trochę chudej kiełbasy i postanowiłam zaryzykować i pierwszy raz przygotować pizzę z innymi dodatkami niż zawsze. Teraz już wiem, że to nie był ostatni raz, kiedy taką pizzę zrobiłam! Jest naprawdę pyszna, jest to również zasługa znakomitego ciasta. Przepis na ciasto znalazłam na stronie abcdieta i lekko go zmodyfikowałam. Z podanych składników wyszły mi dwie pizzę, a każda pizza starczy dla dwóch-trzech osób. Pizzę gorąco polecam, jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż kupna, dodam, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.

 

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 2412kcal
Białko: 125g
Tłuszcze: 67,6g
Węglowodany: 309g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 482,4kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13,52g
Węglowodany:61,8g

 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • około pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy

Składniki na sos:

  • 3/4 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia,oregano, tymianek, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Dodatki na pizzę:

  • około 80g kiełbasy chudej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  •  4 pieczarki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 150g sera mozzarella w kostce

Na początku należy przygotować zaczyn: podgrzać (a nie zagotować!) mleko, przelać do miski, dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać oliwę, po wyrośnięciu zaczynu, dodać go do mąki z oliwą, wymieszać i porcjami dodawać wodę(ja dodałam 1/2 szklanki, ale to zależy od mąki). Po wyrobieniu ciasta, które powinno być gładkie i odlepiać się od dłoni, odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: miksujemy w blenderze pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pełnoziarnistą. Ciasto cienko wałkujemy, a jego brzegi podwijamy tak jak na zdjęciu. Nakładamy sos pomidorowy i dodatki: na początku startą mozzarellę, potem pokrojoną w dość cienkie paski kiełbasę, starte pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250stopni piekarnika na około 15-20 minut. Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.