Domowa pełnoziarnista pizza wiejska, pyszna!

Domowa pełnoziarnista pizza wiejska, pyszna!

Ta pełnoziarnista pizza wiejska zostanie moim faworytem! Rzadko decyduję się na przygotowanie pizzy innej niż ser, szynka, pieczarki, ale ostatnio poniosło mnie na zakupach, kupiłam trochę chudej kiełbasy i postanowiłam zaryzykować. Pierwszy raz przygotowałam pizzę z innymi dodatkami niż zawsze – jest naprawdę pyszna, a jest to między innymi zasługa znakomitego ciasta – polecam przygotować ciasto z tego przepisu, nawet jeśli zdecydujecie się na inne dodatki. 

Z podanych składników wyszły mi dwie pizze, a każda pizza starczy dla dwóch-trzech osób. Pizzę gorąco polecam, dodam też, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy początkujący kucharz lub kucharka da sobie radę!

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 2412kcal
Białko: 125g
Tłuszcze: 67,6g
Węglowodany: 309g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 482,4kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13,52g
Węglowodany:61,8g

 
Domowa pełnoziarnista pizza wiejska
Domowa pełnoziarnista pizza wiejska
 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • około pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy
 

Składniki na sos:

  • 3/4 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia,oregano, tymianek, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
 

Dodatki na pizzę:

  • około 80g kiełbasy chudej
  • 1/4 czerwonej cebuli
  •  4 pieczarki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 150g sera mozzarella w kostce

Domowa pełnoziarnista pizza wiejska krok po kroku

Na początku należy przygotować zaczyn: podgrzać (a nie zagotować!) mleko, przelać do miski, dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki wsypać do miski, dodać oliwę, po wyrośnięciu zaczynu, dodać go do mąki z oliwą, wymieszać i porcjami dodawać wodę (ja dodałam 1/2 szklanki, ale to zależy od mąki). Po wyrobieniu ciasta, które powinno być gładkie i odlepiać się od dłoni, odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: miksujemy w blenderze pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pełnoziarnistą. Ciasto cienko wałkujemy, a jego brzegi podwijamy tak jak na zdjęciu.

Nakładamy sos pomidorowy i dodatki: na początku startą mozzarellę, potem pokrojoną w dość cienkie paski kiełbasę, starte pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 15-20 minut. Smacznego!

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Jeśli szukasz innych przepisów na dietetyczny fast food, koniecznie sprawdź przepisy poniżej:

Feel Eat

16 myśli w temacie “Domowa pełnoziarnista pizza wiejska, pyszna!

  1. świetny blog, dobra robota 🙂 będę wpadać częściej, już czekam na następny przepis!

  2. Dzisiaj wypróbowaliśmy, przepis bardzo dokładnie napisany, więc nie mieliśmy problemu z przygotowaniem. Pizza wyszła super, bardzo nam smakowała. Świetny przepis, polecamy!

  3. Pizza wygląda wyśmienicie i założę się, że jet mega sycąca. Muszę zrobić taką, razem z dzieciakami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry