
Ta pełnoziarnista pizza wiejska zostanie moim faworytem! Rzadko decyduję się na przygotowanie pizzy innej niż ser, szynka, pieczarki, ale ostatnio poniosło mnie na zakupach, kupiłam trochę chudej kiełbasy i postanowiłam zaryzykować. Pierwszy raz przygotowałam pizzę z innymi dodatkami niż zawsze – jest naprawdę pyszna, a jest to między innymi zasługa znakomitego ciasta – polecam przygotować ciasto z tego przepisu, nawet jeśli zdecydujecie się na inne dodatki.
Z podanych składników wyszły mi dwie pizze, a każda pizza starczy dla dwóch-trzech osób. Pizzę gorąco polecam, dodam też, że jej przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy początkujący kucharz lub kucharka da sobie radę!
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 2412kcal
Białko: 125g
Tłuszcze: 67,6g
Węglowodany: 309g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 482,4kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13,52g
Węglowodany:61,8g
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g drożdży świeżych
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- około pół szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy
Składniki na sos:
- 3/4 puszki pomidorów krojonych
- bazylia,oregano, tymianek, oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatki na pizzę:
- około 80g kiełbasy chudej
- 1/4 czerwonej cebuli
- 4 pieczarki
- 1/3 żółtej papryki
- 150g sera mozzarella w kostce
Domowa pełnoziarnista pizza wiejska krok po kroku
Na początku należy przygotować zaczyn: podgrzać (a nie zagotować!) mleko, przelać do miski, dodać do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać oliwę, po wyrośnięciu zaczynu, dodać go do mąki z oliwą, wymieszać i porcjami dodawać wodę (ja dodałam 1/2 szklanki, ale to zależy od mąki). Po wyrobieniu ciasta, które powinno być gładkie i odlepiać się od dłoni, odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos: miksujemy w blenderze pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko posypujemy mąką pełnoziarnistą. Ciasto cienko wałkujemy, a jego brzegi podwijamy tak jak na zdjęciu.
Nakładamy sos pomidorowy i dodatki: na początku startą mozzarellę, potem pokrojoną w dość cienkie paski kiełbasę, starte pieczarki, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wkładamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na około 15-20 minut. Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na dietetyczny fast food, koniecznie sprawdź przepisy poniżej:
Domowe pizze są najlepsze, a ta Twoja jest fantatstyczna 🙂
Nigdy nie próbowałam wersji pełnoziarnistej. 🙂 Pizza jest miękka, twarda?
trochę twardsza i chrupiąca 😉
Dzięki, wypróbuję. 🙂 Wygląda naprawdę apetycznie!
Smacznie 😀
uwielbiam <3!
Pysznie i zdrowo! Uwielbiam taką wersję pizzy 🙂
świetny blog, dobra robota 🙂 będę wpadać częściej, już czekam na następny przepis!
świetny blog, pomocny przy mojej obecnej zmianie jedzenia na zdrowe 😀
Pizza za mną "chodzi" już od tygodnia… a tu takie pyszności spotykam! 🙂
Czy zamiast maki pszennej pelnoziarnistej moge dodac zwykla pszenna ? :/
Dzisiaj wypróbowaliśmy, przepis bardzo dokładnie napisany, więc nie mieliśmy problemu z przygotowaniem. Pizza wyszła super, bardzo nam smakowała. Świetny przepis, polecamy!
Korzystaliśmy z przepisu już dwukrotnie, wspaniała!
bardzo się cieszę 🙂
Pizza wygląda wyśmienicie i założę się, że jet mega sycąca. Muszę zrobić taką, razem z dzieciakami 🙂
Pychotka😍😍 ciasto rewelacja 😍 nawet córka się zjada 😊