Bezglutenowe gofry

Bezglutenowe gofry

Gofry wyszły prze-py-szne! Jest to zmodyfikowany przepis pochodzący ze strony Kwestia Smaku. Od razu zaznaczam, że posiadam gofrownicę w kształcie serc, dlatego liczba gofrów oraz ich konsystencja może być różna w zależności od tego, z jakiej gofrownicy i o jakiej mocy korzystacie. Na tej w kształcie serc nie dodaje się mleka do ciasta, gdyż są one wtedy mniej chrupiące i niesmaczne. Z podanych składników wyszło mi 5 gofrów, zjadłam je z moim ulubionym dżemem zrobionym w 100% z owoców o smaku malinowym, jest do kupienia w każdym większym markecie.

Wartość kaloryczna całego przepisu: 775kcal
Białko: 19,4g
Tłuszcz: 24,6g
Węglowodany: 117g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 155kcal
Białko: 3,88g
Tłuszcz: 4,92g
Węglowodany:  23,4g

Składniki:

  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (u mnie stewia)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka (oddzielnie jedno białko i żółtko)
  • 250ml wody gazowanej

Zmieszać ze sobą wszystkie mąki, dodać ziarenka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, cukier oliwę, wodę gazowana, jedno jajko i jedno żółtko, wszystko zmiksować mikserem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie jedno białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nagrzać gofrownicę, wlać ciasto i upiec, ostudzić na kratce. Najlepiej jeść z ulubionych dżemem.

 

Feel Eat

7 myśli w temacie “Bezglutenowe gofry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry