
Muffiny owsiane są wilgotne w środku, słodkie i bardzo cytrynowe. Najlepiej jest je zrobić w silikonowych foremkach, ponieważ przez brak dodatku tłuszczu ciężko odchodzą od papierowe papilotek. Dopiero na drugi dzień udawało się bez odrywania kawałki muffinki wyjąć z papilotek.Jeśli użyjecie sody, zamiast proszki do pieczenia to przepis ten będzie bezglutenowy.
Składniki na 12 muffinów.
Wartość kaloryczna jednego muffina: 119kcal
Białko: 3,75g
Tłuszcz: 2,4g
Węglowodany: 19g
Kilka faktów na temat mąki owsianej:
💙W 100 gramach ma około 350kcal, białka 14g, tłuszczu 6,7g, węglowodanów 56g.
💙Nie trzeba jej kupować! Możecie zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub blenderze. To dziecinnie proste!
💙Czysta mąka owsiana nie ma glutenu, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób z nietolerancją, przy tym nie ma tak mocnego i wyczuwalnego smaku, jak np. mąka gryczana czy amarantusowa.
💙 Ma niski indeks glikemiczny – 25.
💙Na 100g mąki ma aż 11g błonnika, dla porównania w 100g mąki pszennej jest go tylko 2,6g.
Muffiny owsiane cytrynowe krok po kroku
Składniki:
- 200g mąki owsianej
- 350g kefiru
- 2 jajka
- 16g cukru wanilinowego (jedno opakowanie)
- 90g cukru trzcinowego
- 2 łyżki skórki z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder trzcinowy do posypania (opcjonalnie)
Suche składniki, czyli mąkę owsianą, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, sól oraz proszek do pieczenia połączyć ze sobą. W drugiej misce naszykować kefir, jajka oraz skórkę z cytryny. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych, cały czas mieszając mikserem lub też energicznie łyżką. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 250 minut. Można posypać je trzcinowym cukrem pudrem.
Masz ochotę na więcej? Zobacz inne przepisy na dietetyczne muffiny:
U mnie te babeczki zniknęły by w oka mgnieniu 😀
Czy zamiast kefiru mogę użyć jogurtu?