
Jakiś czas temu postanowiłam zrobić na śniadanie kakaowe gofry, jednak ciężko mi było znaleźć dietetyczny przepis, który by mi odpowiadał, dlatego wykorzystałam ”normalny” przepis i sama postanowiłam go odchudzić:
1. Zamiast mąki pszennej oczyszczonej- dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą
2. Zamiast szklanki mleka 3,2%- dodałam pół na pół mleko 1,5% z wodą gazowaną (dzięki czemu gofry wyszły jeszcze bardziej puszyste)
3. Zredukowałam ilość oleju w przepisie
4. Zamiast cukru pudru z białego cukru użyłam cukier puder trzcinowy- zmieliłam zwykły cukier trzcinowy w młynku do kawy, bo akurat nie miałam takiego w domu, jednak jest on do kupienia, np. w Tesco.Gofry wyszły bardzo dobre, puszyste, nie za słodkie, z chęcią powtórzyłabym ten przepis jeszcze raz. Z podanego przepisu wychodzi około 5 gofrów.
1. Zamiast mąki pszennej oczyszczonej- dodałam mąkę pszenną pełnoziarnistą
2. Zamiast szklanki mleka 3,2%- dodałam pół na pół mleko 1,5% z wodą gazowaną (dzięki czemu gofry wyszły jeszcze bardziej puszyste)
3. Zredukowałam ilość oleju w przepisie
4. Zamiast cukru pudru z białego cukru użyłam cukier puder trzcinowy- zmieliłam zwykły cukier trzcinowy w młynku do kawy, bo akurat nie miałam takiego w domu, jednak jest on do kupienia, np. w Tesco.Gofry wyszły bardzo dobre, puszyste, nie za słodkie, z chęcią powtórzyłabym ten przepis jeszcze raz. Z podanego przepisu wychodzi około 5 gofrów.
Wartość kaloryczna wszystkich gofrów: 688kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 24g
Węglowodany: 87g
Wartość kaloryczna jednego gofra: 137,6kcal
Białko: 4,8g
Tłuszcz: 4,8g
Węglowodany: 17,4g
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mleka, najlepiej 1,5%
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka naturalnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki cukru pudru, najlepiej trzcinowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- swoje ulubione dodatki (u mnie borówki amerykańskie i porzeczki)
Wszystkie wymienione wyżej składniki (oczywiście oprócz owoców) należy zmiksować na gładką masę i odstawić – otręby zawarte w mące powinny trochę napęcznieć. Należy rozgrzać gofrownicę i porcjami nakładać ciasto, piec około 5-6 minut.
Smacznie 🙂
Wow! Niby proste triki, a przenoszą przepis na zupełnie inny – bo fit level! 🙂 Skorzystam z przepisu, nie ma co! 🙂
Wyglądają przepysznie!:)
Wygląda bardzo smakowicie :3
Osobiście bałabym się tak modyfikować przepis, ale z tego stworzonego i przetestowanego przez Ciebie być może niedługo skorzystam 🙂
~Ter
Ciekawy pomysł 🙂 wypróbuję na pewno, bo wygląda przesmacznie 🙂 Gofry to mi się kojażą z polskim morzem! Dzięki za przepis!
New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Lose 23 Pounds in Only 21 Days!
Gofry mniam mniam, nie ma wakacji bez gofrów. Dobrze, że można je spalić bieganiem:)
Wow! Niby proste triki, a przenoszą przepis na zupełnie inny – bo fit level! 🙂 Skorzystam z przepisu, nie ma co! 🙂
Jak dla mnie jest super:)
Ciekawy pomysł 🙂 wypróbuję na pewno, bo wygląda przesmacznie 🙂 Gofry to mi się kojażą z polskim morzem! Dzięki za przepis!