Frytki z piekarnika – przepis na zdrowe frytki

Frytki z piekarnika – przepis na zdrowe frytki

Przepis na frytki z piekarnika to mój hit! Sprawdza się na szybką przekąskę, gdy nie mam czasu na gotowanie (przygotowanie zajmuje naprawdę góra 10 minut, resztę roboty już robi piekarnik), jest również świetny, gdy moja lodówka świeci pustką i czeka na uzupełnienie. To również strzał w 10, gdy przychodzą znajomi, bo chyba nie znam osoby, która nie lubi frytek.

Frytki z piekarnika najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym. Można go łatwo i szybko przygotować mieszając mały kubek jogurtu naturalnego (około 150g) z ząbkiem czosnku, łyżeczką majonezu. Na koniec należy jeszcze dodać sól i pierz do smaku i gotowe. Polecam przygotować taką ilość, jaką uda się od razu zjeść – podobnie jak każde frytki, i te, nie smakują tak dobrze jak dłużej poleżą. Najlepiej pałaszować na ciepło.

Składniki:

  • 500-600g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany), sól i pieprz

Frytki z piekarnika krok po kroku

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj – używam do tego świeżej gąbki, żeby mieć pewność, że na ziemniakach nie pozostanie piasek i inne nieczystości. Możesz również kupić myte ziemniaki, wtedy wystarczy je opłukać.
  2. Ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki. Ja zazwyczaj wybieram ćwiartki (przy mniejszych ziemniakach), a przy większych kroję je na 6-8 części.
  3. Następnie wybierz ulubione przyprawy. Posyp nimi ziemniaki dość obficie, a następnie polej je dwiema łyżkami oleju roślinnego. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej frytki tak, żeby nie stykały się ze sobą.
  5. Włóż blachę z frytkami do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut, a następnie podnieś temperaturę do 220 stopni, aż do momentu zrobienia się na nich skórki.
  6. Podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Masz ochotę na więcej? Sprawdź inne przepisy na dietetyczne przekąski z warzywami w roli głównej:

  1. Naprawdę zdrowe, domowe chipsy z buraka
  2. Coś na ząb, czyli orzeszki sojowe – przekąska do chrupania
  3. A jeśli unikasz ziemniaków, koniecznie wypróbuj frytki z batatów – pyszne, słodkie i zdrowe. Jedna porcja dostarcza 210 kcal.

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry