Ciasto to robiłam pierwszy raz, pachnie jak piernik dzięki cynamonowi. Wykonałam je na pół porcji, bo nie wiedziałam, czy zasmakuje domownikom, wieczorem przyszła moja mama i powiedziała, że nie może się opanować ,bo to ciasto jest taakie dobre! W ekstremalnie szybkim tempie znikło pół blachy! Smak marchewki nie jest bardzo wyczuwalny,a dodatki nadają ciastu fajny smak. Warto zrezygnować z części cukru, którą już odjęłam z oryginalnego przepisu, z którego czerpałam inspiracje. Na pewno upiekę je do zabrania na święta do rodziny, bo warto! Ale przepis niestety z tej serii ”niedietetycznych”.
Składniki na 1 porcję ( przypominam, że ja robiłam na pół):
- dwie szklanki mąki typ 480
- 4 duże marchewki
- szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- pasek czekolady
- 80 g rodzynek
- orzechy włoskie
- płatki migdałowe
- słonecznik
W oryginalnym przepisie jest więcej cukru i gorzka czekolada ,ale ja niestety nie miałam w domu gorzkiej ,dlatego użyłam mlecznej ,a z części cukru spokojnie można i tak zrezygnować, tym bardziej jak dodaje się słodkie rodzynki czy inne suszone owoce.
Na tartce na drobnych oczkach ścieramy marchew.
Przygotowujemy nasze dodatki : siekamy orzechy włoskie i czekoladę ,a rodzynki zaparzamy.
Mąkę przesiewamy przez sito ,dodajemy sodę, proszek do pieczenia ,sól, cynamon i ekstrakt z wanilii ( ewentualnie cukier waniliowy)
Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na gładką masę.
Stopniowo dodajemy mąkę pomieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia , solą, cynamonem i wanilią i cały czas ucieramy na niskich obrotach. Potem wlewamy olej ,ale też stopniowo. Dalej ucieramy.
Teraz już mieszając łyżka wsypujemy marchewkę i dodatki ,dokładnie łączymy.
Blachę smarujemy tłuszczem i opruszamy bułką tartą.
Wlewamy ciasto ,wkładamy do piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut.
Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, potem można udekorować cukrem pudrem i orzechami włoskimi.
Smacznego!
szkoda, że bez obliczonej kaloryczności na 100 g.. 🙁
dodałam brązowy cukier i mąkę pełnoziarnistą- rewelacyjne ciasto 🙂
Milena
New Diet Taps into Pioneering Concept to Help Dieters LOSE 12-23 Pounds within Only 21 Days!