Uncategorized

Lekki sernik – mój smakowy faworyt!

Rate this post

Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz ,a jest naprawdę dobry! Jedyny minus
jest taki ,że podczas pieczenia bardzo mocno wyrósł ,a po zakończeniu
pieczenia opadł ,ale to chyba standard przy wypiekach z tak małą ilością
mąki! Przepis na małą blachę ,12 porcji.


Składniki :

  • 500 g chudego twarogu ( u mnie President)
  • 2 eko jajka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżeczki płaskie cukru trzcinowego
  • łyżka chudego mleka w proszku
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

  Jajka ubijać dokładnie z cukrem i ekstraktem, musi wyjść puszysta masa.
Dodać mąkę i mleko i ubijać dalej. Na koniec partiami dodawać ser. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice ,naczynie żaroodporne lub brytfankę.

 Wlać powstałą masę. Piec 50 minut w 180 stopniach.

Wartość kaloryczna całego sernika 660 kcal
Białko : 103 g
Tłuszcze : 9 g
Węglowodany : 35 g

Wartość kaloryczna 1 porcji : 55 kcal
Białko : 8,6 g
Tłuszcze : 0,75 g
Węglowodany : 3 g


2 komentarze

  • Anonimowy

    Z mojego doświadczenia wynika, że sernik przygotowany z sera zawierającego dużo wody (np. ser homogenizowany) lub długo napowietrzany (tj. ubijany mikserem) właśnie się tak zachowuje.
    Ja przygotowuje sernik na twarogu (w kostce), mieszam go z jajkami tylko do momentu połączenia się składników, czasem w cale nie dodaje żadnej skrobi czy mąki i mi nie opada. Inną przyczyną tego gwałtownego rośnięcia jest zbyt wysoka temperatura, ja swój sernik piekę w 100-120 C. Oczywiście trawa to dłużej niż 60 minut. Mam nadzieję, że kolejne Twoje serniki będą w pełni udane:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *