Uncategorized

Sałatka z buraków i orzechów włoskich

Rate this post
Buraki są bardzo niedocenianym warzywem w kuchni Polaków! Są silnie zasadotwórcze, zawierają bardzo silne przeciwutleniacze, zawierają dużo substancji, które neutralizują wolne rodniki, działają przeciwnowotworowo i spowalniają proces starzenia się. Powinny jeść je osoby po chemioterapii, przy anemii, niedokrwistości, białaczce, hemofilii czy awitaminozie. Ich spożywanie redukuje reakcje stresowe i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Są bogate w kwas foliowy, dlatego kobiety w ciąży powinny obowiązkowo włączyć je do swojej diety. 
Sałatka ta to niewielka ilość prostych składników, które razem dają pyszny smak. Składniki podałam standardowo dla jednej osoby 🙂

Składniki:

  • 5 małych buraczków lub 2-3 większe
  • roszponka (ilość dowolna)
  • 2-3 orzechy włoskie
  • ocet z białego wina
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie łyżeczka brązowego cukru

Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni teflonowej. Zdjąć z patelni, pozostawić do ostygnięcia i potem drobno posiekać. Obrane buraki ugotować z dodatkiem cukru i octu lub upiec je w skórce w piekarniku zawinięte w folię aż staną się miękkie w środku. Potem obrać i pokroić w plasterki.

Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w plastry buraki, posypać orzechami. Jeśli buraki były pieczone posypać płaską łyżeczką brązowego cukru. Polać octem winnym i balsamicznym, opcjonalnie oliwą. Posolić i popieprzyć do smaku.

Wartość kaloryczna sałatki w przybliżeniu: 270 kcal
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 16,5 g
Węglowodany: 27,5 g

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.