Ciasto z daktylami i z cynamonem

Ciasto z daktylami i z cynamonem

Jakiś czas temu, korzystając z promocji, zamówiłam pokaźną ilość suszonych owoców, orzechów i przypraw. Większość z nich już dawno została wykorzystana, zostały mi jeszcze daktyle, które są dla mnie jednak trochę za słodkie jako samodzielna przekąska. Pomyślałam sobie, że wręcz idealnie sprawdzą się jako “cukier” do wypieków i tak właśnie powstał przepis na ciasto z daktylami i cynamonem! Ciasto jest wilgotne i dosyć słodkie, a co najważniejsze – z każdym kolejnym dniem smakuje coraz lepiej.

Jeśli całkowicie zrezygnujecie z dodawania cukru, to wyjdzie Wam przepyszny, lekko słodki chlebek daktylowy! Polecam też dodać przyprawę do piernika, która wprowadzi Was z jeszcze bardziej jesienno-zimowy klimat.

Ciasto z daktylami – przepis

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 60g cukru trzcinowego
  • 220g mąki pszennej – można dać 100g pszennej i 100g pełnoziarnistej
  • 200g daktyli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  1. Daktyle umieścić w miseczce, zalać je ciepłą wodą i odstawić na około godzinę, aż zmiękną.

2. Miękkie daktyle zmiksować blenderem na jednolitą masę z olejem i cynamonem.

3. Jajka rozbić i do jednej, większej miski wbić białka, a w szklance umieścić żółtka – będą potrzebne później. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

4. Następnie do białek dodać cukier trzcinowy, miksować do momentu, aż masa zacznie się delikatnie błyszczeć. Cały czas miksując, dodawać po kolei żółtka.

5. Gdy żółtka zmieszają się dokładnie z masą, należy na najmniejszych obrotach delikatnie wmiksować zblendowane daktyle z olejem i cynamonem.

6. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – w tym punkcie najlepiej nie używać już miksera, a wmieszać je bardzo delikatnie łyżką.

7. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 450 minut lub do tzw. “suchego patyczka”.

Inne przepisy na zdrowe ciasta

  1. Zdrowsze ciasto dyniowe
  2. Ciasto czekoladowe bez cukru, z dodatkiem mąki ryżowej

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top