
Naszym ulubionym śniadaniem jest dietetyczna pasta jajeczna ze świeżo zgrillowaną, jeszcze ciepłą bułką. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, dodatkowo zajmie Wam maksymalnie 20 minut.
Pasty jajeczne z reguły nie są wysokokaloryczne, te zwykłe robi się po prostu z jajek, szczypiorku lub cebuli i majonezu. Ja do swojej pasty daję jedynie niewielką ilość majonezu, resztę zastępuję jogurtem naturalnym, a czasami nawet pomijam majonez w całości. Musicie spróbować!
Składniki podane są na 4 porcje.
Wartość kaloryczna jednej porcji: 169,25kcal
Białko: 13,125g
Tłuszcz: 11,75g
Węglowodany: 1,67g
Dietetyczna pasta jajeczna – przepis
Składniki:
- 8 jajek
- cały pęczek szczypiorku
- 1 płaska łyżka majonezu (ja użyłam majonezu light)
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo i pokroić w dość drobną kostkę, przełożyć do miski. Szczypiorek posiekać i dodać do jajek, następnie dołożyć jogurt naturalny i majonez, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wypróbuj jeszcze inne pasty na śniadanie i nie tylko:
- Pasta z pieczonego bakłażana i papryk
- Guacamole – meksykańska pasta, w tym wydaniu bez pomidorów
- Wysokobiałkowa pasta z makreli i twarożku
Jeden komentarz do “Dietetyczna pasta jajeczna”