Placki drożdżowe z bananem – pełnoziarniste racuchy

Placki drożdżowe z bananem – pełnoziarniste racuchy

Przepis na zdrowe śniadanie na słodko: placki drożdżowe z bananem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Placki najlepiej smakują polane miodem, są smaczne również na zimno. Z podanych składników przyrządzisz 8 dużych racuchów drożdżowych.

Jajko najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, czyli około jednej szklanki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 banany – najlepiej dojrzałe, ponieważ są słodsze
  • 1 jajko rozmiar L
  • szczypta soli
  • opcjonalnie miód do polania
  • łyżka oleju – można też smażyć na patelni beztłuszczowej

Placki drożdżowe z bananem – pełnoziarniste racuchy drożdżowe – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie placków należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. Mleko podgrzać – musi być lekko ciepłe. Drożdże rozetrzeć z cukrem – powinny być lejące, następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej (około 55g) oraz mleko.
  2. Całość należy dokładnie wymieszać (w zaczynie nie powinno być żadnych grudek) i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  3. Następnie należy przygotować banany – kroimy je w cienkie plasterki lub półplasterki.
  4. Do miski wsypać resztę mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, jajko oraz szczyptę soli, a następnie dodać wyrośnięty już zaczyn. Całość dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie już jednolita, dodać banany.

5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie nakładać na patelnię ciasto, najlepiej za pomocą łyżki. Placki podczas smażenia będą jeszcze zwiększać swoją objętość. Smażyć na małym lub średnim ogniu przez około 7 minut. Po tym czasie obrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, ta strona potrzebuje już znacznie mniej czasu na patelni.

6. Po usmażeniu polać ciasto miodem i opcjonalnie posypać orzechami lub pestkami.

Drożdżowe racuchy z bananem, pełnoziarniste racuchy

Lubisz placki na słodko i masz ochotę na więcej? Zobacz więc też inne moje przepisy na zdrowe placki, nie tylko na śniadanie:

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry