
Dietetyczna zupa brokułowa, w której śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym, a mięsny wywar został przygotowany na bazie udek z kurczaka. Z podanych składników przygotujecie około 5-7 porcji zupy, w zależności od ich wielkości.
Wartość kaloryczna całej zupy (wraz z mięsem): 2012kcal
Białko: 196g
Tłuszcz: 113g
Węglowodany: 48g
Zupa brokułowa – przepis krok po kroku
Składniki:
- około 700g udek z kurczaka, czyli 2-3 sztuki
- 3 spore marchewki
- 1 brokuł (około 400g)
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- koperek – do smaku, według uznania
- sól, pieprz (kilka ziarenek pieprzu ziarnistego i ewentualnie mielony pieprz do smaku), ziele angielskie(około 3 ziaren), liść laurowy (3 listki)
- Udka z kurczaka umyć i oczyścić.
- Do garnka wlać około 1,5-2 litrów zimnej wody, włożyć przygotowane udka, a następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz rozgniecione ziarna pieprzu.
- Całość gotować około godziny-półtorej, aż mięso będzie lekko miękkie.
- W czasie gotowania obrać marchew, pietruszkę oraz seler i pokroić w kostkę lub po prostu tak jak lubicie. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
- Jak mięso będzie miękkie, należy dorzucić marchew, seler oraz pietruszkę, a następnie gotować około 15 minut. Po tym czasie dorzucamy brokuł i gotujemy kolejne 7 minut. Brokuł nie powinien się rozpadać, po 7 minutach powinien być al dente.
- Na koniec dodajemy jogurt naturalny oraz bezpośrednio przed podaniem posypujemy koperkiem.
Zobacz inne przepisy na zdrowe zupy:
- Zupa krem z kalafiora
- Ostra zupa pomidorowa z imbirem i parmezanem
- Zupa z soczewicy – mój faworyt na jesienno-zimowe wieczory