Zupa brokułowa – dietetyczna z mięsem

Zupa brokułowa – dietetyczna z mięsem

Dietetyczna zupa brokułowa, w której śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym, a mięsny wywar został przygotowany na bazie udek z kurczaka. Z podanych składników przygotujecie około 5-7 porcji zupy, w zależności od ich wielkości.

Wartość kaloryczna całej zupy (wraz z mięsem): 2012kcal

Białko: 196g

Tłuszcz: 113g

Węglowodany: 48g

Zupa brokułowa – przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 700g udek z kurczaka, czyli 2-3 sztuki
  • 3 spore marchewki
  • 1 brokuł (około 400g)
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • koperek – do smaku, według uznania
  • sól, pieprz (kilka ziarenek pieprzu ziarnistego i ewentualnie mielony pieprz do smaku), ziele angielskie(około 3 ziaren), liść laurowy (3 listki)
  1. Udka z kurczaka umyć i oczyścić.
  2. Do garnka wlać około 1,5-2 litrów zimnej wody, włożyć przygotowane udka, a następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz rozgniecione ziarna pieprzu.
  3. Całość gotować około godziny-półtorej, aż mięso będzie lekko miękkie.
  4. W czasie gotowania obrać marchew, pietruszkę oraz seler i pokroić w kostkę lub po prostu tak jak lubicie. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
  5. Jak mięso będzie miękkie, należy dorzucić marchew, seler oraz pietruszkę, a następnie gotować około 15 minut. Po tym czasie dorzucamy brokuł i gotujemy kolejne 7 minut. Brokuł nie powinien się rozpadać, po 7 minutach powinien być al dente.
  6. Na koniec dodajemy jogurt naturalny oraz bezpośrednio przed podaniem posypujemy koperkiem.

Zobacz inne przepisy na zdrowe zupy:

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry