- przez Feel Eat
Kolejna propozycja omletu, szybkiego w przygotowaniu i bogatego w białko. Mógłby być słodszy, ale to trochę wina moich kwaskowatych (zamrożonych w lecie) owoców. Podaję składniki na jedną porcję, czyli jeden omlet.
Wartość kaloryczna całego omletu (bez owoców) : 257kcal
Białko: 11,15g
Tłuszcze: 15,6g
Węglowodany: 19,2g
Składniki:
- 1 jajko klasy L
- jedna łyżka mąki ryżowej
- pełna łyżeczka cukru trzcinowego (najlepiej drobno zmielonego)
- łyżka wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki maślanki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione owoce (mogą być borówki, banany, gruszki, jabłka)
Jajko, mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i maślankę zmiksować na jednolitą masę. Nagrzać patelnię, najlepiej ”beztłuszczową”, jeśli ciasto będzie się przyklejać, nalejcie minimalną ilość tłuszczu. Na nagrzaną patelnię wylać ciasto, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, po 3-4 minutach przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć już bez przykrywki. Ułożyć na omlecie ulubione owoce, jeśli lubicie coś naprawdę słodkiego, to taki omlet można polać syropem klonowym lub z agawy.
Smacznie 🙂
mąka ryżowa ma swój niezastąpiony smak, pycha!
Wygląda przepysznie i myślę, że do takich omletów, najlepiej pasują właśnie jagody (a na pewno kolorystycznie) 🙂 Musiał smakować wspaniale 😉
Już tęsknimy za omlecikami/naleśnikami z sezonowymi owocami 🙁
Wygląda bardzo apetycznie.